General Motors zastaví výrobu áut v Austrálii do konca roka 2017

11.12.2013 Celý región

Canbera 11. decembra (TASR) - Americký koncern General Motors (GM) sa rozhodol zastaviť výrobu áut a motorov v Austrálii do konca roka 2017. O prácu tak príde takmer 2900 ľudí. Dôvodom sú vysoké výrobné náklady, silný austrálsky dolár, malý a roztrieštený domáci trh, na ktorom však vládne tvrdá konkurencia. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Aj ďalšia americká automobilka Ford sa už rozhodla ukončiť produkciu v Austrálii a experti očakávajú, že japonský koncern Toyota ich bude nasledovať.

To by znamenalo koniec automobilového priemyslu v Austrálii, keďže výroba autokomponentov v krajine nebude bez automobiliek ekonomicky výhodná.

Odborové väzy odhadujú, že odchod automobiliek ohrozí aj zhruba 50.000 pracovných miest v podnikoch, ktoré vyrábajú autokomponenty.

Japonská automobilka Mitsubishi Motor Company, najmenšia zo štvorice výrobcov áut v Austrálii, zastavila výrobu v krajine už v roku 2008.

Rozhodnutie GM sa očakávalo už niekoľko mesiacov. Automobilka žiadala od austrálskej vlády veľké dotácie na udržanie závodu v Holdene, ktorý vyrába autá už 65 rokov.
 

Vyberte región